Hogy csomagolj be biztonságosan feladásra szánt ajándékokat?

panka&pietro csomagolás könyvcsomagolás pántolás

 

Karácsony előtt a "csomagolás" szóról az ajándékok szép csomagolópapírba egyedien becsomagolása jut eszünkbe. Na de mi van akkor, ha a szépen becsomagolt ajándékodat nem tudod személyesen átadni, postán vagy futárral küldöd el? Hogy csomagoljuk be úgy, hogy biztosan épségben megérkezzen? Ebben a posztban ehhez adunk tippeket saját tapasztalataink alapján.

Az elmúlt években számtalan könyvet csomagultunk már be, amit aztán futárszolgálat szállított ki hozzátok. A könyv nagyon sérülékeny dolog. Ha leesik, a sarka vagy az éle a súlya maitt könnyen összetörik. Nem szereti az esős vagy éppen havas szállítási napokat sem.

 

Javaslatunk egy könyv becsomagolásához:

  • Vágj le egy már nem használt hullámpapírból a könyv szélességének kétszeresénél kicsit nagyobb és magasságánál kb. 10 cm-rel nagyobb téglalapot. Helyezd a közepére a csomagolópapírba, nátronpapírba, kalapcsomagolóba stb. becsomagolt könyvet. Hajtsd rá a hullámpapírt két oldalról. Ha a gerincet jobban szeretnéd védeni, a dupla réteg kerüljön oda. Széles ragasztószalaggal rögzítsd a hullámpapírt az átlapolásnál.
     
  • A könyv tetejénél és aljánál 5-5 cm-t túllóg a hulámpapír. Ez védi majd a sarkokat. Ha leesik a könyv szállítás közben, ez lesz az ütközőzóna, ez gyűrödik össze. A könyv tetejénél és aljánál is fogd össze a hullámpapírt középen, és ragaszd át a széles ragasztószalaggal. Így nem fog csúszkálni a könyv a hullámpapírban.
     
  • Tedd az egészet futártasakba vagy erősebb nylonba, hogy megvédd a nedvességtől. Ha nagyobb a futártasak a kelleténél, cellux-szal szűkítsd passzentosra a csomagon, hogy ne csúszkáljon benne a könyv.

 

 

Így csomagolj be nagyobb, nehezebb csomagot:

A 15 kg körüli dobozokat már érdemes jól átkötni. Erre leginkább a pántolószalag való. Műanyag gyorspántoló elemmel könnyen rögzítheted, nem kell hozzá semmi, csak egy kis erő ;) vagy egy fogó, hogy jól meg tudd húzni. A szalag be tudja szakítani a doboz anyagát az éleknél, ezért ott érdemes megerősíteni. Úgy tedd rá a pántolót a dobozra, hogy meg lehessen fogni vele a dobozt, beférjenek alá az ujjaid. A csatok lehetőleg ne oda kerüljenek, ahol meg kéne fogni a csomagot. Inkább alulra, ez is eltartja (az élerősítésekkel együtt) a dobozt a szállítóautó aljától, ami nedves időben fontos lehet, mert az autók aljában meg tud ülni a víz, sár). A doboz alja legyen merev, különben ugyanúgy lelóg az egész alja.

 

 

Érdemes odafigyelni a belső mellett a külső csomagolásra is, hogy az ajándék épségben érkezzen a karácsonyfa alá, még ha az egész országon keresztülvitték is a karácsonyi angyalok segédei... ;)

 

 

Panka