A nappali padlója - avagy miből van a lakókocsi elősátrának alja?

Isabella lakókocsi elősátor padló panka&pietro

 

Minden évben nosztalgiázva gondolunk vissza első hosszabb telkünkön töltött lakókocsis nyaralásunkra. Sok dologban fejlesztettünk azóta. Az egyik meghatározó változás, hogy kiegészítettük a lakókocsit egy Isabella elősátorral és berendeztük. Ez most az előszoba (itt tartjuk a cipőket, a dolgozós ruhákat), a nappali (egy Thor Chair-rel és egy Beach Chair-rel az olvasgatóknak, valamint egy Isabella szekrénnyel és egy tárolóval a gyerekek játékainak), az étkező (Isabella asztallal) és még sok minden elfér itt, ami egy hosszabb nyaralásnál felmerül. Az elősátor megduplázta a zárt teret, ami hosszabb, egy helyben tartózkodás esetén nagyon kényelmes. Ennek köszönhetően van külön étkező az elősátorban és dolgozó a lakókocsiban, bőven van helyük a gyerekeknek legózni, rajzolni, olvasni, gitározni, és ha egész nap esik az eső, akkor is van mozgásterünk. Arról nem is beszélve, hogy ha vendégeink is vannak, velük együtt is elférünk egy közös ebédre.

Idén az elősátor padlóját fejlesztettük... a tökéletességig. :) :) Korábban egy geotextília és egy gumis, rácsos elősátorszőnyeg alkotta a padlót. A geotextíliát túllógattuk a sátron, hogy eső esetén a felcsapódó sarat megfogja. A szőnyeg viszont valamivel kisebb volt, mint a sátor belseje, mert még korábban vettük, és az évek alatt eléggé kopott, mállott. A sátor helyét - amennyire lehetett - vízszintesre igazítottuk, de azért az nem olyan sima, mint egy betonplacc, a székek az asztal körül billegtek néha, a távirányítós autó fennakadt a kis puklikon. A sátor környékének terepviszonyai és az agyagos talaj miatt nagy esőknél a bejáratnál megállt a víz. 

Először csak az volt a terv, hogy cseréljük le a szőnyeget egy Isabella szőnyegre. No de akkor már jó lenne alá egy vízzáró réteg is... Hát, ebből lett az, hogy végül beruháztunk a teljes Isabella padlórendszerre. Ahogy felépítettük, már láttuk, hogy érdemes volt, a későbbiekben be is bizonyosodott.

Az előnyei:

  • Vízszintes, nem billegnek a székek és mehet a távirányítós autó is! :)
  • Hőszigetel, így hűvösebb napokon sem hideg a padló, ülhetnek, játszhatnak rajta a gyerekek.
  • Vízszigetel és a vastagsága miatt kiemelkedik a környezetéből, így nem folyik be a sátorba a hirtelen jött nagy eső sem. A talajból jövő pára sem jön be a sátorba reggelre.
  • Elzárja a sátor belsejét a külvilágtól, sokkal kevesebb bogár talál be.
  • Könnyen felsöpörhető.
     

Az első réteg egy vékony, strapabíró koszfogó réteg, ami akár köves talajra is lefektethető. Védi a fölöte lévő drágább rétegeket. Ezt érdemes bőven túllógatni, így sokkal kevesbé piszkolódik a sátor ponyvája. 

 

 

A második réteg egy 50x50x4 cm-es, műanyag lapokból álló felület. Nagyon könnyű összerakni (nálunk a gyerekek csinálták) és lehet hozzá lecsapott záróelemet is illeszteni, ami a bejáratnál jól jön.

 

 

 

A harmadik réteg egy masszív, vízzáró ponyva anyag, ami megakadályozza a talajból a nedvesség felpárolgását. Korábban az éjszakára a padlón hagyott papír dobozok alja benedvesedett, idén erről már szó sincs.

 

 

A negyedik réteget a gyerekek "puhítónak" hívják :) Ez egy vastag filc szerű anyag, ami a hőszigetelésben játszik szerepet és ami miatt mezítláb is kényelmes a sátorban mászkálni.

 

 

Az utolsó, ötödik réteg a szőnyeg. Masszív, takarítható, sűrűszövésű.

 

 

Igyekszünk spórolni bizonyos dolgokon, próbáljuk felmérni, hogy mi az, amire tényleg szükségünk van, ami fontos, és mi az, ami már fölösleges. Ezt a padlórendszert is nézegettük már egy ideje, gondolkoztunk rajta. Utólag - túl nagy esőkön, hidegen, melegen és több hét egyhelyben levésen - azt mondhatom, hogy nagyon megérte. Ajánlom mindazoknak, akik hosszabb időre telepítik le egy fix helyre a lakókocsit!

 

 

 

Panka