Csupafül kalandjai

panka&pietro Fésűs Éva: Csupafül 22 meséje mesekönyv lapozgató textiljáték

Fésűs Éva: Csupafül 22 meséje

Éva néni első mesekönyvének jubileumi kiadása.

 

Egyszer régen valaki leült az írógépe elé, és elkezdett meséket írni. Éppen ötven évvel ezelőtt született meg első mesekönyve, a Csupafül. Biztosan nem gondolt rá, hogy egyszer majd a dédunokáinak is ezt olvassák a szüleik esténként, és ők is ugyanannyira sajátjuknak fogják érezni, mint az akkori gyerekek.
Fésűs Éva örök érvényű meséin generációk nőttek föl, életművéért Kossuth-díjat kapott.
Új köntösbe öltöztetett mesekönyvével köszöntjük őt ezen a szép évfordulón.

 

 

 

 

 

Az íróról

(Fotó: Lang Róbert)

Nagymamám, Fésűs Éva 1926-ban született. Nem írónak, anyukának készült, de a kapott talentumait és lehetőségeit jól felismerte, és bátran élt vele. A meseírást nem hobbinak tekinti, hanem a nevelés nagy felelősséggel járó eszközének. Életébe a mesekönyv is bepillantást enged, bővebben a honlapján olvashattok róla.  

Parditka-Temesi Panka

A meseolvasás fontosságáról, és Fésűs Éva meséiről

A mesekönyv előszavának megírására Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatót kértük fel, aki nem csak erről a konkrét mesekönyvről, hanem a meseolvasás fontosságáról, nevelésben betöltött szerepéről is fontos gondolatokat oszt meg az olvasóval.

Olvasd el itt az előszót!

Mesekönyv

 

Egy évtizeddel az után, hogy nagymamám, Fésűs Éva a Gyermekrádiónak elkezdett meséket írni, 1968-ban megjelenet első mesekönyve is Csupafül címmel. Ezt később átdolgozta, kibővítette 22 mesére. Meséit a mai gyerekek éppúgy sajátjuknak érzik, mint az azóta felnőtt generációk. A mesekönyv Szűcs Édua rajzai által új köntösbe öltöztetett kiadásával köszöntjük az írót ezen a szép évfordulón.

Parditka-Temesi Panka
 

"... nem kézbe-(vagy észbe)adja, nem kiokít az értékekre, hanem az élményeken keresztül, a gazdag fantáziavilág megelevenítésével „szívbe-írja” mindazt, amit minden szülő feltétlenül át szeretne adni a gyermekének. Felelősségérzet, barátság, talpraesett bátorság, igazmondás, becsület, áldozatkészség, humor és életrevaló huncutság, tisztelet, önzetlenség, szerénység – és sorolhatnánk mindazokat a lélekemelő erényeket, amelyeket finom színekkel rajzol meg az írónő Csupafül derűs és fordulatos kalandjaiban."

Uzsalyné Pécsi Rita PhD
neveléskutató

4-10 éves gyerekeknek ajánljuk.

LAPOZZ BELE! Itt elolvashatod az első mesét!

 

Lapozgató

A mesekönyvhöz készült egy lapozgató is, ami mind a 22 meséhez tartalmaz egy komplex képet. 

A gyerekek kezébe adhatjátok esti meseolvasáskor – különösen több gyerekes családoknál lehet érdekes, hogy ne kelljen a könyv körül túl sokan tömörülni. Ha a gyerekek polcára kerül, lapozgathatják nap közben, felidézhetik vele a meséket, használhatják a mesekönyvhöz tartozó kifestő színezésekor. A mesekönyvet pedig tehetitek magasabb polcra, így könnyebb lesz megkímélni.

A lapozgató önmagában is megvásárolható.

Színező

A színező a lapozgatóban található 22 kép színezhető változatát tartalmazza. Ügyesedjenek a gyerekujjacskák, és vésődjenek be közben a mesék tanulságai!

Iskolai munkafüzet

A két kötetes munkafüzet 2-3. osztályos gyermekeknek készült. Tartalmazza a 22 mese teljes szövegét, és minden meséhez 6-8 szövegértési feladatot. Elkészítésében több pedagógus is részt vett.

Iskolai osztályoknak kedvezményes csomagokban ajánljuk.

Bővebben a munkafüzetről itt olvashatsz a blogon

Nézd meg a munkafüzetet (és a többi Csupafül kiadványt) bemutató video-t!

Egy kis segítség, hogy könnyebb legyen felmérni, melyik család melyik csomagot kérni: Szülői értekezlethez igényfelmérő lap (pdf)

Rajzok

(Fotó: Szász Marcell)

A jubileumi kiadás illusztrátorának Szűcs Éduát kértük fel, aki örömmel vállalta a feladatot. Elmesélte, hogy gyerekkorából emlékszik erre a mesekönyvre, és mély nyomot hagyott benne az első mese, sosem felejti el a kamillaszedős történetet.

Textiljátékok

A mesekönyv főszereplő figuráiból - Csupafül és Tüskeböki - Édua rajzai alapján Levente Dorka varázsolt kedves és nagyon szerethető textiljátékokat a Miaszösz műhelyben.

Egyediek, limitált darabszámban kézzel készültek.

Iskolák figyelmébe

Általános iskolai osztályok részére külön konstrukciót ajánlunk:

Kis iskolai csomag (17% kedvezmény):

  • Csupafül iskolai munkafüzet 1., 2.

Közepes iskolai csomag (30% kedvezmény):

  • Csupafül iskolai munkafüzet 1., 2.
  • Lapozgató
  • Színező

Teljes iskolai csomag (50% kedvezmény):

  • Csupafül iskolai munkafüzet 1., 2.
  • Lapozgató
  • Színező
  • Csupafül 22 meséje mesekönyv

A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a három csomagfajtából összesen min. 10 db-ot rendeljetek, illetve az ÁSZF-ben található e-mail címünkre küdjétek el az innen letölthető iskolai igazolást.

Egy kis segítség, hogy könnyebb legyen felmérni, melyik család melyik csomagot kérni: Szülői értekezlethez igényfelmérő lap (pdf)

Óvodák figyelmébe

Óvodák, óvodai csoportok részére 50% kedvezménnyel tudjuk adni a mesekönyv-lapozgató-színező csomagot. Keresd az óvodai csomagot a termékek között!

A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy min. 5 db-ot rendeljetek, illetve az ÁSZF-ben található e-mail címünkre küdjétek el az innen letölthető óvodai igazolást.

Ha több lapozgató-színező párra is szükségetek lenne, azt is megtaláljátok a termékek között, eleve 50% kedvezménnyel kapható együtt a két kiadvány.

Fésűs Éva csoport a facebook-on

Ajánljuk figyelmetekbe Fésűs Éva meséivel, verseivel foglalkozó facebook csoportunkat:

Fésűs Éva csop. tanítók, óvónők, szülők részére

Ti írtátok, avagy lelkendezések

 

 

"Megkaptuk a csomagot. Igazán méltó ez a könyv a jubileumi kiadáshoz. Az illata is fantasztikus, nemcsak a rét Jószagú. A gyerekek nagyon örültek. Megállapították, hogy nagyon szép volt Éva néni fiatal korában, most pedig nagyon kedves nagyanyó arca van." 
N. T. K. tanítónő, Siófok

 

"Megkaptam a könyvet. Valami gyönyörűséges... Nagyon szép lett és nagyon örülök neki!! :) Köszönöm nagyon!! És a lapozgató... alig várom, hogy megmutathassam az osztálynak. Már előre látom, hogy fogják élvezni ezeket a részlet gazdag képeket... Nagyon köszönöm még egyszer!"
Ty. K. P. tanítónő, Pécs

 

"Nagyon szeretem Fésűs Éva meséit, verseit. Szoktuk az oviban is olvasni, most majd itthon is fogom a sajátjaimnak!"
Sz. O. óvónő, Délegyháza

 

"És megjött a könyv!!! Nem lehet abbahagyni, a gyerekek követelik a következőt... Én meg nyeltem a könnyeimet, ahogy régen is, amikor mamád meséit olvastam."
D. V., Debrecen

 

"Nagyobb gyerekemnek évekkel ezelőtt rengeteget olvastam Csupafül 22 meséjét. A kisebbeknek is szerettem volna elővenni, de szó szerint szakadtra olvastuk. Újra szeretném megvenni a könyvet..."
B. P., Pécsvárad

 

"Nagyon bájos illusztrációk és nagyon kedves kis mesék, igazán örülök, hogy megtaláltam Önöket, és így a Gyerekek is nagyobb örömmel fognak olvasni remélhetőleg, mintha vacak minőségű pdf-et olvasnának."
M. M. tanítónő, Budapest

 

 

Belelapozunk a Csupafül kiadványokba

Készítettem egy kis videót, amiben bekukkanthattok a mesekönyvbe, lapozgatóba, színezőbe, és megismerhetitek az iskolai munkafüzetet is!

 

 

 

 

Mesélek a mesekönyvről

A BonumTV Délelőtt című magazinműsorában meséltem nagymamámról és a meséi értékéről, a Csupafül mesekönyvről, a lapozgatóról, a textilfigurákról, a további tervekről...

Ha kiváncsiak vagytok az eredeti mesekönyv keletkezésére, hogy mit tanulhatunk meg szülőként a mesék olvasása közben, hogy hogyan használjuk a lapozgatót, hogy hány éveseknek ajánljuk ezt a mesekönyvet..., nézzétek meg! :)