Csupafül kalandjai

panka&pietro Fésűs Éva: Csupafül 22 meséje mesekönyv lapozgató textiljáték

Fésűs Éva: Csupafül 22 meséje

Éva néni első mesekönyvének jubileumi kiadása.

 

Egyszer régen valaki leült az írógépe elé, és elkezdett meséket írni. Éppen ötven évvel ezelőtt született meg első mesekönyve, a Csupafül. Biztosan nem gondolt rá, hogy egyszer majd a dédunokáinak is ezt olvassák a szüleik esténként, és ők is ugyanannyira sajátjuknak fogják érezni, mint az akkori gyerekek.
Fésűs Éva örök érvényű meséin generációk nőttek föl, életművéért Kossuth-díjat kapott.
Új köntösbe öltöztetett mesekönyvével köszöntjük őt ezen a szép évfordulón.

 

 

 

 

 

Az íróról

(Fotó: Lang Róbert)

Nagymamám, Fésűs Éva 1926-ban született. Nem írónak, anyukának készült, de a kapott talentumait és lehetőségeit jól felismerte, és bátran élt vele. A meseírást nem hobbinak tekinti, hanem a nevelés nagy felelősséggel járó eszközének. Életébe a mesekönyv is bepillantást enged, bővebben a honlapján olvashattok róla.  

Parditka-Temesi Panka

A meseolvasás fontosságáról, és Fésűs Éva meséiről

A mesekönyv előszavának megírására Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatót kértük fel, aki nem csak erről a konkrét mesekönyvről, hanem a meseolvasás fontosságáról, nevelésben betöltött szerepéről is fontos gondolatokat oszt meg az olvasóval.

Olvasd el itt az előszót!

Mesekönyv

 

Egy évtizeddel az után, hogy nagymamám, Fésűs Éva a Gyermekrádiónak elkezdett meséket írni, 1968-ban megjelenet első mesekönyve is Csupafül címmel. Ezt később átdolgozta, kibővítette 22 mesére. Meséit a mai gyerekek éppúgy sajátjuknak érzik, mint az azóta felnőtt generációk. A mesekönyv Szűcs Édua rajzai által új köntösbe öltöztetett kiadásával köszöntjük az írót ezen a szép évfordulón.

Parditka-Temesi Panka
 

"... nem kézbe-(vagy észbe)adja, nem kiokít az értékekre, hanem az élményeken keresztül, a gazdag fantáziavilág megelevenítésével „szívbe-írja” mindazt, amit minden szülő feltétlenül át szeretne adni a gyermekének. Felelősségérzet, barátság, talpraesett bátorság, igazmondás, becsület, áldozatkészség, humor és életrevaló huncutság, tisztelet, önzetlenség, szerénység – és sorolhatnánk mindazokat a lélekemelő erényeket, amelyeket finom színekkel rajzol meg az írónő Csupafül derűs és fordulatos kalandjaiban."

Uzsalyné Pécsi Rita PhD
neveléskutató

4-10 éves gyerekeknek ajánljuk.

LAPOZZ BELE! Itt elolvashatod az első mesét!

 

Lapozgató

A mesekönyvhöz készült egy lapozgató is, ami mind a 22 meséhez tartalmaz egy komplex képet. 

A gyerekek kezébe adhatjátok esti meseolvasáskor – különösen több gyerekes családoknál lehet érdekes, hogy ne kelljen a könyv körül túl sokan tömörülni. Ha a gyerekek polcára kerül, lapozgathatják nap közben, felidézhetik vele a meséket, használhatják a mesekönyvhöz tartozó kifestő színezésekor. A mesekönyvet pedig tehetitek magasabb polcra, így könnyebb lesz megkímélni.

A lapozgató önmagában is megvásárolható.

Színező

A színező a lapozgatóban található 22 kép színezhető változatát tartalmazza. Ügyesedjenek a gyerekujjacskák, és vésődjenek be közben a mesék tanulságai!

Rajzok

(Fotó: Szász Marcell)

A jubileumi kiadás illusztrátorának Szűcs Éduát kértük fel, aki örömmel vállalta a feladatot. Elmesélte, hogy gyerekkorából emlékszik erre a mesekönyvre, és mély nyomot hagyott benne az első mese, sosem felejti el a kamillaszedős történetet.

Textiljátékok

A mesekönyv főszereplő figuráiból - Csupafül és Tüskeböki - Édua rajzai alapján Levente Dorka varázsolt kedves és nagyon szerethető textiljátékokat a Miaszösz műhelyben.

Egyediek, limitált darabszámban kézzel készültek.

Óvodák, iskolák figyelmébe

Óvodai csoportok, általános iskolai osztályok részére külön konstrukciót ajánlunk:

Minimum 3 csomag (tartalmazza a mesekönyvet, lapozgatót és színezőt) vásárlása esetén 50% kedvezményt biztosítunk. A kedvezmény feltétele az óvodától / iskolától kapott igazolás. Az igazolás formanyomtatványa innen letölthető, kérjük postai úton vagy email-ben visszajuttani (elérhetőségeink az ÁSZF-ben megtalálhatóak).

 

Helyi felelősségvállalás

Ezzel a kedvezménnyel bekerülési áron adjuk a mesekönyvet. Így a mesekönyv árának jelentős része a családok zsebében marad, ezzel felelősséget vállalunk azért, hogy minden iskolás gyerek számára elérhetőek legyenek ezek a mesék. 

Amennyiben módjában áll, a szülő fizethet a pedagógusnak teljes árat is a mesekönyvért. A különbözet gazdagíthatja az osztálypénzt / csoportpénzt, vagy a pedagógus belátása szerint további segítéget nyújthat a mesekönyv megvásárlásához a csoport szerényebb körülmények között élő családjai részére.

Plakát

  • ha neked is van óvodás / alsós korú gyermeked, és szívesen kitűznél egy plakátot az oviban / iskolában
  • ha szeretnél óvodai / iskolai kedvezménnyel mesekönyvet venni, és összegyűjtenéd a óvodátokban / iskolátokban az igényeket
  • ha pedagógus vagy és a szülőknek ajánlanád a mesekönyvet
  • ha tetszik a mesekönyv, és te is fontosnak tartod, hogy sok gyerek nevelődjön ezeken a meséken

Köszönjük, ha kinyomtatod és kitűzöd ezt a plakátot a közeledben levő iskolában, óvodában!

(Hagytunk rajta egy kis helyet, ahova ráírhatod az elérhetőségedet, ha összegyűjtenéd az ovis csoport / iskolai osztály igényeit.)

Ti írtátok, avagy lelkendezések

 

 

"Megkaptuk a csomagot. Igazán méltó ez a könyv a jubileumi kiadáshoz. Az illata is fantasztikus, nemcsak a rét Jószagú. A gyerekek nagyon örültek. Megállapították, hogy nagyon szép volt Éva néni fiatal korában, most pedig nagyon kedves nagyanyó arca van." 
N. T. K. tanítónő, Siófok

 

"Megkaptam a könyvet. Valami gyönyörűséges... Nagyon szép lett és nagyon örülök neki!! :) Köszönöm nagyon!! És a lapozgató... alig várom, hogy megmutathassam az osztálynak. Már előre látom, hogy fogják élvezni ezeket a részlet gazdag képeket... Nagyon köszönöm még egyszer!"
Ty. K. P. tanítónő, Pécs

 

"Nagyon szeretem Fésűs Éva meséit, verseit. Szoktuk az oviban is olvasni, most majd itthon is fogom a sajátjaimnak!"
Sz. O. óvónő, Délegyháza

 

"És megjött a könyv!!! Nem lehet abbahagyni, a gyerekek követelik a következőt... Én meg nyeltem a könnyeimet, ahogy régen is, amikor mamád meséit olvastam."
D. V., Debrecen

 

"Nagyobb gyerekemnek évekkel ezelőtt rengeteget olvastam Csupafül 22 meséjét. A kisebbeknek is szerettem volna elővenni, de szó szerint szakadtra olvastuk. Újra szeretném megvenni a könyvet..."
B. P., Pécsvárad

 

"Nagyon bájos illusztrációk és nagyon kedves kis mesék, igazán örülök, hogy megtaláltam Önöket, és így a Gyerekek is nagyobb örömmel fognak olvasni remélhetőleg, mintha vacak minőségű pdf-et olvasnának."
M. M. tanítónő, Budapest

 

 

Mesélek a mesekönyvről

A BonumTV Délelőtt című magazinműsorában meséltem nagymamámról és a meséi értékéről, a Csupafül mesekönyvről, a lapozgatóról, a textilfigurákról, a további tervekről...

Ha kiváncsiak vagytok az eredeti mesekönyv keletkezésére, hogy mit tanulhatunk meg szülőként a mesék olvasása közben, hogy hogyan használjuk a lapozgatót, hogy hány éveseknek ajánljuk ezt a mesekönyvet..., nézzétek meg! :)