Fotelben olvasók

Fotelben olvasók

 

Nemrég a kaposvári központi óvoda is felvette Fésűs Éva nevét. Az óvoda fennállásának 70 éves évfordulója és a névváltoztatás alkalmából kiadott egy kis füzetet az ovi jelenéről, múltjáról, és persze Fésűs Éváról, akiről egyik lánya, Kriszti személyes gyerekkori élményeken keresztül is mesél. Kriszti sorait olvasva derült ki számomra, hogy nagymamám többször vitte könyvtárba, író-olvasó találkozóra is a gyerekeket, meg akarta szerettetni velük az olvasást. Ők meg azzal viccelődtek, hogy náluk otthon minden nap van író-olvasó találkozó. :)

Két nagy fa is állt a kertben, amelyekre fel lehetett mászni. Ebben Balázs volt a legügyesebb, sőt az egyik, erre alkalmas és elég vastag faágra maga készítette ülést szerelt s nyomban oda fel is költözött. Ott üldögélt és olvasott. Ő nagyon szeretett olvasni. Volt még egy kedvenc helye, a nappaliban álló öreg fotel. Ha egy jó, vidám könyv került a kezébe, ide ült le vele és órákig olvasott, közben pedig akkorákat nevetett, hogy az udvaron is hallottuk.

Amikor ezt olvastam, nagyot nevettem, és eszembe jutott Csupafül, aki "Az ezüstróka kincsét" olvasta még a paplan alatt is:

Amikor már olyan nehéz szavakat is egy szuszra tudtam elolvasni, mint "petrezselyemgyökér" meg "sarkantyúsvirág", Kajlatapsi kölcsönadott nekem egy izgalmas könyvet. Az volt a címe, hogy: "Az ezüstróka kincse". A testvéreim mind körém gyűltek, mert hangosan olvastam, egész délután, egy nagy lapulevél alatt ülve.  [...] Én pedig lefekvés után, a paplan alatt, jánosbogaras zseblámpa fényénél titokban tovább olvastam a könyvet.

(Részlet a Csupafül 22 meséje című mesekönyvből.)

Nálunk is van egy fotel, ahova mostanában egy indián kuporodott le többször olvasni. A könyvtárban jártunk a gyerekekkel, a tíz évesnek kedve támadt egy indiános könyvhöz. (Nyáron elolvasta a Winnetou-t, de meghalt a főhős. Aztán a kötelező olvasmányt, A Pál utcai fiúkat... Mondanom sem kell, több könyvhöz nem volt kedve...) "Az ezüst-tó kincsét" hozta haza. Néztem a vastag könyvet, mikor fogja ezt elolvasni suli mellett... Nem telt bele három nap, meglett a kincs! :)

 

 

 

Panka