Húsvéti kalács

Húsvéti kalács panka&pietro 2020

 

Apukám sokszor elmesélte, hogy a nagymamája húsvét reggelén mindig elvitte a húsvéti kalácsot az ételszentelésre, és mire ők felébredtek, már ott várta őket az asztalon...

Bár erről nem szólt a történet, azt sejtem, hogy a dédimamám maga sütötte azt a bizonyos kalácsot. Idén először itthon sül a mi kalácsunk is. A sógornőmtől, Esztertől kaptam egy fonott kalács receptet. Az összetevőket kenyérsütő gépben dagasztottam-kelesztettem, közben néhány madzagon begyakoroltam a fonást (itt egy jó kis videó hozzá). A receptet pár alkalom után kicsit módosítottam. Íme az én receptem, amiből 2 kalács lesz:

  • 255 ml langyos tej
  • 50 g vaj
  • 1 tojás
  • 500 g liszt
  • 5 g só
  • 75 g cukor
  • 15 g élesztő

Bő másfél óra alatt megkel a tészta a kenyérsütő gépben. Ha készen van, lisztezett desztára borítom, és 12 részre vágom.

 

 

Egy kalácshoz 6 részt használok fel. Mindegyiket kilapítom, és összesodrom. Az összesodort nudlikat a videó alapján összefonom. 

 

 

A kész kalácsokat sütőpapíros tepsibe teszem, és cukros tejjel megkenem. Légkeveréses sütőben 180 fokon 20 percig sütöm.

 

 

Érdemes kipróbálni! :)

Szép húsvétot kívánunk mindenkinek!

 

Panka