A nagymama fánkja

panka&pietro szalagos fánk

Egy gyerekkori emlékem, hogy vasárnap délelőttönként kosárral a kezemben ballagtam át nagymamámhoz, aki egy tálca sütit küldött az ebédhez. Vasárnap mindig ünnepibb ebédet ettünk,  a süti ezt koronázta meg. Farsangi időben persze fánk is készült. Olyan igazi, rendes, nagy gyúródeszkája volt, de kettőn sem fért el a sok kiszaggatott, konyharuhával letakart fánk, amit nem csak nekünk, de mind a tíz unokájának sütött. Emlékszem a szoba melegére is, ahol a fánkok huzattól óvva keltek...

Feleség voltam már, amikor először felmerült bennem, hogy fánkot kéne sütni. Felcsaptam hát a Horváth Ilonát. Ez állt benne: "A fánk a legkényesebb kelt tészta. Összeállítása, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván." Ó, jajj... De azért belevágtam, és precízen követtem minden utasítást. Az én fánkjaim a kandalló előtt keltek, konyharuhával letakarva a gyúródeszkán, ahogy kell. A gyúródeszkám sokkal kisebb, mint az övé volt..., de mire nagymama leszek, háromszor ennyi fánkot is megsütök majd az unokáimnak! ;)

 

Így készült:

Hozzávalók (25-30 darabhoz):

  • 1/2 kg liszt
  • 20 g élesztő
  • 50 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • késhegynyi só
  • kb. 1/2 l tej
  • 1 l olaj a sütéshez

 

A tészta elkészítése:

0. A liszt, a takaró konyharuha, a deszka legyen langyos, a helyiség egyenletesen meleg, huzatmentes.

1. 3 dl langyos tej + élesztő + 1 kanál porcukor + 3 kanál liszt  ---> sűrű kovászt készítünk

2. többi porcukor + tojássárgája ---> elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverjük

3. Hozzáadjuk még ezeket: langyos vaj + liszt + kis langyos tejben a só feloldva + annyi tej még, hogy lágy legyen a tészta

4. fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk.

5. Tetejét liszttal megszórjuk, letakarjuk, langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.

6. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval (vagy műanyag pohárral) kiszaggatjuk.

7. Gyengén lisztezett deszkán letakarva még kb. 1/2 órán át kelesztjük. (Ne keljen túl, mert akkor nem lesz szalagos!)

 

Sütés:

  • Középforró bő olajban, egyenletes tűzön sütjük. (Ha túl forró az olaj, hirtelen sül, a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.)
  • A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra. Tegyünk rá fedőt. Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy legyen helye a növekedésre.
  • Ha átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább.
  • Papírtörlőre/szalvétára szedjük ki, hogy az olajat beszívja. Még melegen szórjuk meg vaníliáscukorral.

 

Panka